• Smile Clinic

Πρόσφατα το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αποφάσισε την δημιουργία ειδικού τμήματος για την αντιμετώπιση πρωκτικών παθήσεων. Η διοίκηση του νοσοκομείου με τιμά με την ανάθεση της διεύθυνσης του και θα στελεχωθεί με την εξειδικευμένη ιατρική ομάδα μου αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας με συμπτώματα είναι στο 10%-25% του πληθυσμού ανάμεσα σε ηλικία 45-65 ετών. Επίσης το 50% των ενηλίκων θα παρουσιάσει συμπτώματα από αιμορροΐδες στη διάρκεια του βίου του. Από το παραπάνω ποσοστό, στο 10%-20% απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Η εξειδίκευση μου σε παθήσεις του πρωκτού και ιδιαίτερα στην αιμορροϊδοπάθεια, μπορεί να προσφέρει στην νέα μονάδα και στους ασθενείς ένα νέο πεδίο εφαρμογής των σύγχρονων χειρουργικών θεραπειών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.


Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το κέντρο πρωκτικών παθήσεων είναι:
• Ακριβής και επιστημονική διάγνωση πάθησης με σύγχρονα μηχανήματα και την τεχνολογική υποδομή του νοσοκομείου
• Ομάδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις πρωκτού
• Εφαρμογή των πιο εξελιγμένων και σύγχρονων μεθόδων θεραπείας
• Συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία και όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες

Προσωπικά θεωρώ πως είναι ένα βήμα για την ευκολότερη αντιμετώπιση των παθήσεων πρωκτού και για την πιο άμεση και αποτελεσματική θεραπεία τους.
Ένα σημαντικό βήμα για καλύτερη ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας!

Νικόλαος Μπερσής
Ιατρός – Γεν.Χειρουργός M.D.
Διευθυντής Δ’ Χειρ/κης Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν

Ο καρκίνος του στομάχου, επίσης γνωστός ως γαστρικός καρκίνος , είναι μια ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που σχηματίζουν μάζα σε μέρος του στομάχου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), 723.000 θάνατοι από καρκίνο, προκαλούνται από καρκίνο του στομάχου κάθε χρόνο παγκοσμίως. Είναι ο πέμπτος πιο κοινός καρκίνος, αλλά η τρίτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου έχουν ήδη μεταστάσεις ή τελικά τις αναπτύσσουν. Η μετάσταση εμφανίζεται όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται από την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά.

 

Μετά από μελέτη περισσότερων από 100.οοο περιπτώσεων στην Σουηδία, τα συμπεράσματα καταλήγουν πως η χρήση καπνού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βουβωνοκήλης. Αντίθετα , η παχυσαρκία εμφανίζει (ειδικά στους άντρες)  αυξημένα ποσοστά επικινδυνότητας για την εμφάνιση της νόσου.

Παραθέτουμε το συνοπτικό κείμενο όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το τμήμα χειρουργικής επιστήμης του πανεπιστημίου Umea Σουηδίας από τους συναδέλφους A. Hemberg, H. Holmberg M. Norbe P. Nordin

 

Purpose

The pathogenesis of groin hernia is not fully understood and some suggested risk factors are debatable. This population-based study evaluates the association between groin hernia repair and tobacco use.

Method

An observational study based on register linkage between the Swedish Hernia Register and the Västerbotten Intervention Program (VIP). All primary groin hernia repairs performed from 2001 to 2013 in the county of Västerbotten, Sweden, were included.

Results

VIP provided data on the use of tobacco in 102,857 individuals. Neither smoking nor the use of snus, increased the risk for requiring a groin hernia repair. On the contrary, heavy smoking decreased the risk for men, HR 0.75 (95% CI 0.58–0.96), as did having a BMI over 30 kg/m2HR (men) 0.33 (95% CI 0.27–0.40).

Conclusion

Tobacco use is not a risk factor for requiring a groin hernia repair, whereas having a low BMI significantly increases the risk.

 

 

 

«Τρώτε πολλές ίνες. Μείνετε ενυδατωμένοι»

 Αυτές είναι οι κύριες συμβουλές πιο ο καθένας μας πρέπει να ξέρει γενικά, για να αποφύγει την αιμορροϊδοπάθεια.
Ωστόσο τι σημαινει αυτό στην πραγματική ζωή, όταν είμαστε στο super market και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα βάλουμε στο πιάτο μας?

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις εξειδικευμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης της επώδυνης αιμορροϊδοπάθειας και ταυτόχρονα ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε συστηματικά.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΕΙΔΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Διαλυτές ίνες στο νερό που δημιουργούν κολλώδη ουσία. Ιδιαίτερα η βρώμη –τα δημητριακά και τα αποξηραμένα φρούτα.
Τις χρειαζόμαστε γιατί δημιουργούν κόπρανα μαλακά,καλά σχηματισμένα που  εύκολα αποβάλλονται από το έντερο.
Άρα όχι δυσκοιλιότητα που σημαίνει ελάχιστος ερεθισμός των αιμορροΐδων.

Αδιάλυτες ίνες είναι οι φυτικές εδώδιμες ίνες που δεν διαλύονται.

Βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου και ισορροπούν την χημεία του περιεχομένου ιδίως του λεπτού εντέρου.
Το σέλινο και το σέλερυ είναι τροφές με υψηλό περιεχόμενο ινών που περιέχουν και τις δύο μορφές ινών.
Πρέπει λοιπόν ημερησίως να καταναλώνουμε 25-30 γραμμάρια ή και περισσότερα, φυτικών ινών.
Εξ΄αυτών το 1/3 να είναι υδατοδιαλυτές.
Όσο περισσοτερες ίνες καταναλώνουμε ημερησίως τόσο γρηγορότερα ή περισσότερα αέρια έχουμε.

Επίσης πρέπει να πίνουμε 8-10 ποτήρια νέρο ημερησίως για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να χρησιμοποιήσει τις φυτικές ίνες.

 

ΦΑΣΟΛΙΑ, ΦΑΚΕΣ Ή ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Μισό φλιτζάνι όσπρια ημερησίως ή 2-3 φορές εβδομαδιαίως θα καλύψουν περίπου το 1/3 των ημερησίων αναγκών σε ίνες (διαλυτών και αδιάλυτων).
Μπορείτε να συνοδεύτε τα κρέατα με όσπρια ή και σαλάτες.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Αντικαταστείστε το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα crackers με ολικής αλέσεως αλεύρι, με μαυροσίταρο, φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο ούτως ώστε να αυξήσετε την ποσότητα των μη διαλυτών ινών που παίρνετε.
Μαγειρεμένη βρώμη και κριθάρι επίσης προσφέρουν διαλυτές ίνες. Αντί το πρωινό να τρώτε ένα λευκό κουλούρι, προτιμήστε νιφάδες βρώμης που περιέχουν διπλάσια ποσότητα ινών με μικρότερη θερμιδική κατανάλωση.
Αποφύγετε τα popcorn και προτιμήστε τα δημητριακά με πίτουρο βρώμης.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Οι φυτικές τροφές είναι απαραίτητα στοιχεία της σωστής διατροφής.
Τα φρούτα όπως τα μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και ως τροφή οι πατάτες περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και κάποιες ουσίες που ονομάζονται «φλαβινοειδή» που ιδιαίτερα στις παθήσεις των αιμορροΐδων ελέγχουν και σταματούν την αιμορραγία.

Επίσης τα προϊόντα που «γυαλίζουν», όπως τα μούρα, τα σταφύλια, οι ντομάτες, η λαχανίδα έχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών.
Και φυσικά όσο πιο φρέσκα τόσο καλλύτερα.

 Τι δεν πρέπει να τρώμε

 Τροφές με λίγες φυτικές ίνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κυριότερη αιτία αιμορροϊδοπάθειας.

Έτσι πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση των:

  • Λευκό ψωμί
  • Κουλούρια
  • Γάλα
  • Τυριά
  • Κρέας
  • Έτοιμα φαγητά
  • Επεξεργασμένες τροφές (λουκάνικα, αλλαντικά κ.λ.π.)

Μερικές από αυτές τις τροφές μπορεί και να προκαλέσουν φλεγμονές στον οργανισμό και να επιδεινώσουν την αιμορροϊδοπάθεια.
Εφ΄όσον έχετε έντονα συμπτώματα όπως κνησμό, πόνο στην κένωση, κόψτε τροφές που ερεθίζουν το έντερο όπως:

  • Καφεΐνη
  • Οινοπνευματώδη ποτά.

 

 

 

Διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί έχουν ερευνηθεί για να εξηγήσουν πώς η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους ορισμένων καρκίνων.

    Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου, η οποία μπορεί (με την πάροδο του χρόνου) να προκαλέσει βλάβες στο DNA. Αυτές οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό, από ό, τι τα φυσιολογικά άτομα, να έχουν διαταραχές που συνδέονται ή προκαλούν χρόνια τοπική φλεγμονή και είναι παράγοντες κινδύνου για ορισμένους καρκίνους. Για παράδειγμα, η χρόνια τοπική φλεγμονή που προκαλείται από νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή οισοφάγο Barrett είναι πιθανή αιτία οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη χολολιθίαση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Ακολούθως η χολολιθίαση ή ένα ιστορικό χολόλιθων είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Η χρόνια ελκώδης κολίτιδα (μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση) και η ηπατίτιδα (μια ασθένεια του ήπατος που προκαλεί φλεγμονή) αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου του ήπατος ή του παχέος εντέρου.
    Ο ιστός λίπους (που ονομάζεται επίσης λιπώδης ιστός) παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνου, υψηλά επίπεδα των οποίων έχουν συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών και άλλων μορφών καρκίνου.
    Τα παχύσαρκα άτομα συχνά έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (ΙΟΡ-1). (Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υπερινσουλιναιμία ή αντίσταση στην ινσουλίνη, προηγείται της εξέλιξης του διαβήτη τύπου ΙΙ.) Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και IGF-1 μπορούν να οδηγήσουν  στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του νεφρού, του προστάτη και του ενδομητρίου.
     Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν αδιποκίνες, ορμόνες που μπορούν να διεγείρουν ή να αναστείλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, το επίπεδο μιας αδιποκίνης που ονομάζεται λεπτίνη, το οποίο φαίνεται να προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στο αίμα αυξάνεται παράλληλα με το αυξανόμενο σωματικό λίπος. Και μια άλλη αδιποκίνη, η αδιπονεκτίνη -η οποία είναι λιγότερο άφθονη στους παχύσαρκους ανθρώπους από ό, τι σε εκείνες του φυσιολογικού βάρους- μπορεί να έχει αντιπολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
     Τα κύτταρα λίπους μπορούν επίσης να έχουν άμεσες και έμμεσες επιδράσεις σε άλλους ρυθμιστές ανάπτυξης κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του στόχου θηλαστικών της ραπαμυκίνης (mTOR) και της ενεργοποιημένης με AMP πρωτεϊνικής κινάσης.

Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου περιλαμβάνουν μεταβολές στις μηχανικές ιδιότητες του ικριώματος που περιβάλλει τα κύτταρα του μαστού και αλλοιωμένες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Επιμέλεια κειμένου Ν.Μπερσής

National Cancer Institute U.S.A.

Οι γυναίκες που εφαρμόζουν τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη μορφή υποκατάστασης ορμονών έχουν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν την εφαρμόζουν, σύμφωνα με μια μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος της ασθένειας είχε υποτιμηθεί παλιότερα.

Εκείνες που χρησιμοποιούν τη συνδυασμένη θεραπεία HRT, έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης, διατρέχουν κίνδυνο 2,7 φορές μεγαλύτερο από της μη χρήστριες, σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων του Ινστιτούτου Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο.

Οι προηγούμενες έρευνες ενδέχεται να έχουν υποτιμήσει τον αυξημένο κίνδυνο έως και κατά 60%, πρόσθετει η μελέτη.

Ο Anthony Swerdlow, καθηγητής επιδημιολογίας στην ICR, δήλωνει: "Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι κίνδυνοι με τη συνδυασμένη HRT είναι μεγαλύτεροι από ό, τι δείχνει το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία στις 10 γυναίκες στην δεκαετία των 50 ετών χρησιμοποιεί HRT για να αντιμετωπίσει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, μεταβολές της διάθεσης και κόπωση.

Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, αλλά αμφιλεγόμενη, διότι μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2002 και το 2003 έχουν ήδη καταδείξει ότι υπάρχει επίσης σύνδεση με τον καρκίνο του μαστού. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των γυναικών που έπαιρναν την θεραπεία

Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν συνδυασμένη HRT επειδή η λήψη μόνο  οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας ενώ η λήψη προγεστερόνης μαζί με τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Η HRT με οιστρογόνα μόνο, συνιστάται συνήθως για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε υστερεκτομή.

Την απόφαση να ξεκινήσει, να συνεχίσει ή να σταματήσει την HRT κάθε γυναίκα πρέπει να την πάρει μαζί με το γιατρό της, με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες εναλλακτικές και τις δικές της προσωπικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της, της ανάγκης για θεραπεία και των ιατρικών παραγόντων κινδύνου.

 

Η ασφάλιση υγείας σώζει ζωές, ενισχύει την προστασία υγείας και οικονομικής σιγουριάς ενώ μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα ανάλυση που προήλθε από έρευνα στοιχείων.

Ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ των ασφαλισμένων, σε σύγκριση με τους ανασφάλιστους, είναι 0,71 έναντι 0,97, λένε οι ερευνητές.

Ο Steffie Woolhandler (MD,MPH), από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Σχολή Αστικής Δημόσιας Υγείας στο Hunter College της Νέας Υόρκης και ο David U. Himmelstein(MD), από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρουν τα ευρήματά τους σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε online στις 26 Ιουνίου στα Annals of Internal Medicine.

"Αρκετές νεώτερες παρατηρήσεις και σχεδόν πειραματικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μη ασφάλιση μειώνει την επιβίωση ...”

Αναζήτηση